7 Tips Mencegah Bayi Demam Kuning

"ASSALAMUALAIKUM"

Demam Kuning dan bayi baru lahir sangat sinonim sekarang ni. Jarang bebeno jumpa baby yang bebas demam kuning. Dalam 10 orang baby ade lah sorang yang takde kuning langsung. Yang lain, even tak teruk, mesti akan ade jugak.

Ramai yang cakap antara sebab demam kuning ni berpunca daripada pemakanan ibu semasa hamil. And yes, KakPop dah test pada diri KakPop sendiri yang mane time pregnant anak 1st, KakPop bedal segala jenis makanan and sangat tak berdisiplin tuk makan supplement tambahan.
 Tapi tuk 2nd pregnancy, KakPop memang jaga betol-betol makanan yang KakPop amek. 

Fast food seboleh-bolehnya memang KakPop elakkan. Lau makan pun, tak bersungguh. Just nak hilangkan rasa mengidam je. Eh, betol ke mengidam? kikiki ke mama nye yang ngade-ngade.

 Yang paling penting, tips no 7 tu memang KakPop tak pernah tinggal sepanjang pregnant anak 2nd.

So kat sini KakPop nak share 6 Tips Elakkan demam kuning baby. Semoga bermanfaat 😍

1. Amalkan makan madu 
Perlu diingatkan supaya pastikan madu lebah asli tau. 
Makan 3 sudu madu tanpa air atau minum air madu 5 sudu setiap hari. InsyaAllah 

2. Minum susu kambing
Susu kambing asli memang banyak sangat khasiat. 
Nak cegah baby demam kuning, minum susu kambing 2 cawan sehari.
 Lebih bagus minum semasa sarapan dan sebelum tidur malam. 
Perlu diingatkan jugak, pastikan susu kambing asli tau. 
Yang dah diproses tu KakPop bukan tak galakkan tapi lagi best minum yang segar-segar baru diperah tu. Ramai je yang jual sekarang ni.

3. Minum pati buah delima 
Seeloknya minum pati buah delima ni at least 500ml sehari.
Selain tuk elakkan demam kuning, pati buah delima jugak bagus tuk perkembangan mata baby.
Orang kata mata baby akan bercahaya je bile keluar nanti. Giteww. 
Nak mata baby cantik, minum la pati buah delima. Dari mata turun ke hati 💓

4. Makan buah kurma
KakPop suggest tuk momies sekalian makan buah kurma time sarapan. Bukan sahaja tuk rasa kenyang lebih lama tapi yang pasti buah kurma banyak sangat khasiat yang bagus tuk baby. Dengan amalkan memakan buah kurma setiap pagi jugak boleh cegah baby dari demam kuning.

5. Minum air kelapa
Selain untuk dapatkan kulit anak yang bersih selepas lahir, minum air kelapa di hujung prenancy jugak boleh elakkan jaundice. KakPop memang ketagih air kelapa time hujung-hujung nak bersalin. Hari-hari mintak dedi belikan kihkih 

6. Suami usap dan selawat kat perut isteri
Suami digalakkan tuk mengusap dan berselawat kat perot isteri sebanyak mungkin.Selaen tu dapat eratkan hubungan suami isteri dan bagi suami feel seorang ayah. heeeee

7. Amalkan pemakan makanan tambahan 
Pengambilan makanan tambahan tersangat penting yang mana ramai ibu-ibu ambil mudah.
 Setiap kali pergi checkup, wajib kena jawab soalan daripada nurse kannnn.
 "Folic acid amek x? Zinc amek x?" Ye dak?

KakPop memang disiplin gile-gile ambil supplement tambahan mase 2nd pregnancy sebab dah serik dengan jaundice time anak 1 st dulu. Ulang alik spital mak ai. Penat plus mengalir-ngalir airmata tengok anak kena duduk bawah lampu. Tak sanggup dah. 

So, tuk 2nd pregnancy KakPop amek FULLSET HAMIL SHAKLEE yang sememangnya bagus tuk ibu dan baby dalam kandungan. 


Selaen tuk ikhtiar elakkan jaundice, KakPop rase lebih bertenaga dan alhamdulillah perjalanan 2nd pregnancy KakPop tersangat enjoy. Tak sedar tibe-tibe je dah nak terberanak kikiki.

Yang paling best, masuk labour room 2 jam lebih je dah bersalin. Alhamdulillah.
 Allah permudahkan segalanya. Semua dengan izinNya. 

UNTUK CONSULTATION DAN INFO MENGENAI PRODUK SHAKLEE, ATAU SEBARANG PERTANYAAN MENGENAI BUSINESS SHAKLEE YANG BOLEH JANA 4-5 ANGKA, BOLEH TERUS CONTACT KAKPOP YA.

Your Health and Beauty Partner,
011-28316400
KakPop




Setiap pembelian produk Shaklee akan mendapat konsultasi khusus dari saya.

Pertanyaan Lanjut:
Nur Zafirah Mohd Nor
Shaklee Independent Distributor ID : 956778
SMS/Whatsapp: +6011 2831 6400
Facebook : Mama Alisha Vitaspace
Instagran : mamalishavitaspace
Email : nzafirah91@gmail.com
 
Copyright © Mamalisha Vitaspace | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top|Sign in