Tips Urus Masa As "Work At Home Mama"

"ASSALAMUALAIKUM"
Siapa sini buat biznes sambil bekerja? KakPop respek sangat-sangat korang yang buat biznes online sambil bekerja. 

Tapi senang tak korang handle MASA? Macam mane korang manage masa korang tu ya?
Iye lah nak kena settle keje lagi, nak biznes lagi. Kedai Online tak tutup. Nak kena update Fb, Ig, Blog sume everyday.

KakPop memang kelaut la bab time management ni. Tapi KakPop sebaik mungkin akan curik jugak masa tuk kekal aktif di alam maya. Gitewww

Yang pasti KakPop akan settle bab-bab umah, anak and asben dulu. Sebab mentor cakap, kita buat biznes tuk ade masa uruskan sendiri family. So, jangan sesekali abaikan tanggungjawab kat umah. KakPop memang pegang kata-kata tu. Alhamdulillah, everything going very well. 

KakPop memang tak pernah bekerja so KakPop seriusly tak tahu macam mane korang yang bekerja n berbiznes. Mesti struggle giler kan nak bahagikan masa. Tapi KakPop sentiasa anggap yang KakPop sekarang FULLTIME BIZNES. Not as a part timer ke ape. Baru lah rasa bertanggungjawab kat biznes even biznes online je pun. 

So kat sini KakPop share 3 POINT PENTING yang sangat praktikal dan sangat bantu KakPop uruskan masa dengan baek sebagai WAHM ni. 

1. BEFORE SLEEP AT NIGHT
Rancang dulu ape yang kita nak buat esok.
- Buat TO DO LIST. Senaraikan semua benda yang kena buat esok. Tak kira lah pendek ke panjang, tulis je. Even ade 2 3 perkara je pun tulis je. 
- Reset minda kita. Set dalam pale otak yang kita nak urus mase dengan baek. Lepas tu buat Affirmation "Aku telah uruskan masa dengan baek" "Aku berjaya buat to do list dengan baek"

2. FIRST THING IN THE MORNING
Buat amalan kerohanian terlebih dahulu. Dahulukan Allah sebab semua dariNya. Semua atas izin Allah. Jadi utamakan Allah dulu bila bangun pagi-pagi.
- Bangun pagi seawal 4 pagi. Buat solat Tahajjud, baca Al-Quran at least 2 muka surat, lepas tu solat Subuh. 
- Berdoa pada Allah, mintaklah ape yang kita nak hari tu. Bagi doa yag spesifik. Contohnya perihal masa. Doa supaya kita dapat urus masa dengan baek. Doa sungguh-sungguh. Tak kira nak mintak ape sekali pun, sebutkan satu-satu.
- Settlekan bekpes, anak-anak, suami, kemas umah semua dulu. Dah settle semua baru boleh fokus kat biznes.

3. TIME MANAGEMENT TOOLS
Nak urus masa pun kena ade tools tau. Lau maen ingat-ingat je, alamatnya kelam kelibut lah semua. 
Jadi yang paling penting, mesti ade:

# JAM TANGAN
# KALENDAR
# PLANNER
# MASTER CHECKLISTS 
(Sid kompem tahu ni)
# BUKU NOTA KECIK 
# PRIORITY MATRIX 
(yang ni kita tulis yang mane Urgent dan yang mane Important)  

Okay incase la tak boleh nak buat sorang-sorang, bahagikan tugas. Mintak tolong jasa baek suami tuk tolong ape yang patot. InsyaAllah smooth je urusan seharian kite nanti. 

BTW, bulan ni bulan BORONG STOK TUK KEKAL CARGAS TIME PUASA TAU.

So korang yang berminat nak dapatkan SET ANTI-LEMAU tuk puasa nanti boleh roger KakPop okies.


Share lah if bermanfaat 😍

Setiap pembelian produk Shaklee akan mendapat konsultasi khusus dari saya.

Pertanyaan Lanjut:
Nur Zafirah Mohd Nor
Shaklee Independent Distributor ID : 956778
SMS/Whatsapp: +6011 2831 6400
Facebook : Mama Alisha Vitaspace
Instagran : mamalishavitaspace
Email : nzafirah91@gmail.com

0 comments:

 
Copyright © Mamalisha Vitaspace | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top|Sign in